- Down Activ Moldova -

Media

Apariții în presă:

30 de copii cu nevoi speciale sunt beneficiarii celei de-a zecea ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor!

"Ștafeta prieteniei” merge mai departe

Grădina Terapeutică "Maria", un spațiu special creat pentru pacienții de pe compartimentul psihatrie pediatrică

Invitaţie la teatru lansată de laurieni pentru Ziua Copiilor

Proiect implementat cu succes de Asociația „Down Activ” Moldova

Asociatia Down Activ Moldova va demara Proiectul “Terapie prin teatru, artă și culoare” susținut prin Programul MOL pentru sanatatea copiilor 2018. Deschiderea oficiala a proiectului va avea loc duminica, 20 ianuarie 2019, la Scoala Gimnaziala nr.11 Botosani, incepand cu ora 13:00, si va  ajuta copii și tineri cu nevoi speciale din judetele Botosani si Suceava.

Proiectul  se adresează unui grup de 30 de copii cu deficiențe, cu boli cronice sau care se află în curs de recuperare după afecțiuni grave, cu vârste între 5 și 18 ani. Este organizat pe 3 secțiuni – teatru, terapie prin culoare și artă-creativă , fiecare din aceste secțiuni fiind organizată pe ateliere de lucru, care au activitățile centrate pe copii cu dizabilități, susținuți și îndrumați de specialiști, părinți, voluntari, membri ai comunității. Grupul țintă de copii va participa pe rând la toate activitățile propuse prin proiect.

Scopul proiectului este antrenarea copiilor cu dizabilităţi în activităţi artistice, de autocunoaştere şi dezvoltare personală în vederea integrării și reabilitării psiho-sociale.

Zi de neuitat pentru zeci de copii din județul Botoșani! Ieri, scoala numărul 11 din municipiu a găzduit un eveniment deosebit, organizat doar la Botoșani. ”Ștafeta prieteniei”, aflată la cea de-a cincea ediție, este o competiție sportivă unică în România, organizată pentru a marca într-un mod inedit Ziua Mondială a Sindromului Down.

Sindromul Down sau mongolismul este o afecțiune permanentă în cadrul căreia o persoana se naște cu anumite trăsături fizice distincte, de exemplu facies aplatizat, gât scurt, si un grad de întarziere mintală (retard psihic).

Ziua Mondială a Sindromului Down este celebrată în fiecare an pe 21 martie. De cinci ani, la Botoșani această zi este marcată într-un mod inedit. Printr-o competiție sportivă în care copiii cu Sindrom Down fac echipe cu alți copii, dar și cu pompieri, jandarmi sau polițiști. ” Ștefetă Prieteniei – Dezvoltare prin sport” a ajuns în acest an la cea de-a cincea ediție.

De cinci ani evenimentul se bucură de un real succes.

Copiii speciali fac multă mișcare, leagă prietenii și își întăresc încrederea în forțele proprii.
Și duminică zeci de copii din tot județul au avut parte de momente de neuitat. Unii dintre participanți au fost pentru prima dată prezenți la eveniment. Au venit cu inima deschisă și cu dorința sinceră să își ajute semenii.

Părinții spun că aceste competiții i-au ajutat foarte mult pe copiii cu Sindrom Down și că astfel de terapii cu oameni au rezultate spectaculoase.

Prin acest demers, organizatorii și-au propus să schimbe mentalitatea faţă de copiii cu probleme în dezvoltare și să îmbunătăţeasca calitatea vieţii pentru integrarea copiilor cu Sindrom Down în şcoală şi societate.

Pentru că în perioada de spitalizare a copiilor și adolescenților care se confruntă cu probleme emoționale și comportamentale sunt importante si terapiile complementare: ludoterapie, artterapie, meloterapie, am acordat o atenție deosebită amenajării spațiului aferent compartimentului de Psihiatrie pediatrica, inaugurat la 1 iunie 2016 cu aleea terapeutică și grădina de plante aromatice.

Astfel, după o muncă susținută a voluntarilor, a doamnei instructor de educație Alina Banacovschi și cu sprijinul sponsorilor, aceasta grădina  a fost reamenajată și îmbogățită cu noi și diverse jocuri!

Vineri, acest cadru de poveste: Gradina terapeutica „Maria ” a primit binecuvântarea preotului de caritate Marius Ciobanu,  având alături de noi colegi din secția Pediatrie, doamna doctor Tamara Ciofu, sponsori, voluntari, părinți și copii.

Invitații speciali au fost cativa copii talentați, membri ai Asociației Down Activ Moldova care au pus în scenă povestea

 ” Scufita Rosie”. Ei au transmis tuturor celor prezenți emoția de dincolo de cuvinte, energia lor pozitivă, incantandu.ne cu prestația lor artistică și demonstrând că terapia se face prin teatru, arta. Acești copii care de multe ori sunt etichetati si rejectati socio-scolar au oferit o lecție și au demonstrat ca sunt niște copii excepționali, talentați, cu un potențial ce poate fi valorificat având ca suport familia.

La sfârșit, copii au fost răsplătiți cu dulciuri, sucuri si s.au bucurat de jocurile noi si diversificate create special pentru aceștia in Grădina Terapeutică Maria!

Sâmbătă, 1 iunie, tinerii mai mici sau mai mari ai Botoşanilor sunt invitaţi să-şi sărbătorească Ziua la Teatrul pentru Copii şi Tineret “Vasilache”. Echipa unuia dintre proiectele derulate la Colegiul Naţional “A.T.Laurian” a pregătit o serie de surprize împreună cu Drama Club şi cu Asociaţia “Down Activ”. Momentele vor începe la ora 11, iar biletele se vor vinde la intrare, preţul fiind 10 lei .

Am aflat ceva mai multe detalii despre cele pregătite de pe pagina de facebook a profesorului coordonator din proiectul laurienilor: „Te aşteptăm la teatru, alături de Drama Club şi de trupa Asociaţiei “Down Activ”, pentru a sărbători copilaria!! Începem cu multă veselie şi voie bună, cu piesa “Scufiţa roşie”, piesa jucată de membrii Down Activ. Celelalte momente le veţi descoperi pe parcurs!”, scrie pe pagina proprie Ana Gabriela Tănasă, coordonatorul proiectului  “Sharing the world: disability and displacement”. 

Colegiul Naţional “A. T. Laurian” din Botoșani este partener în cadrul proiectului de mai sus ce se derulează în perioada 2017-2019 în cadrul programului Erasmus+. Participanţii îşi propun să încurajeze incluziunea socială a elevilor defavorizați, fie că e vorba despre cei cu disabilități, din casele de copii, elevi cu probleme de învățare, fie că sunt copii refugiați sau abandonați de familiile lor.  

Obiectivul principal este de a consolida empatia și de a crea o schimbare de perspectivă și de respectare a drepturilor omului în cazul tuturor copiilor. (Comunicat de presa)

ASOCIAŢIA „DOWN ACTIV” MOLDOVA din România, în parteneriat cu  ASOCIAȚIA Ex-Duco laB din Italia, a implementat proiectul ERASMUS+ „EVERYTHING COUNTS !”, proiect ce s-a desfășurat în perioada noiembrie 2020 – august 2021, mobilitatea realizându-se în 22-29 iulie 2021, într-o locație minuntă din localitatea Vatra-Dornei.

La activitățile proiectului au participat 16 tineri cu deficiențe care au o multitudine de probleme ce le afecteaza integrarea în societate.
Proiectul s-a realizat ca o necesitate de a îmbunătăți relațiile sociale, de comunicare, adaptare și integrare în diverse grupuri, dar și de a avea un schimb de experiență constructiv cu alte organizații.

Nevoia de apartenență la un grup, nevoia de stimă de sine și respect față de ceilalți este prezentă pregnant și la aceste persoane care au nevoie să fie educate și sprijinite pentru a face față provocărilor de tot felul din partea membrilor comunității de care aparțin. Încurajându-i să se exprime și arătându-le cum să facă acest lucru, descoperind la ei acele abilități artistice pe care le are fiecare și valorificându-le vom face mai ușor modul lor de integrare în societate și în același timp și societatea va putea să-i accepte fără rezerve.

Am implementat activități artistice, de autocunoaștere și dezvoltare personală, care au fost si elementele de baza ale activităților proiectului, în vederea integrării și reabilitării psiho-sociale. Am folosit metode non-formale care au promovat ideea de a vedea în acești tineri abilitate și nu DIZabilitatea.

Scopul principal a fost creșterea șanselor de integrare în societate a celor 16 tineri cu dizabilități.