- Down Activ Moldova -
Apariții în presă:
30 de copii cu nevoi speciale sunt beneficiarii celei de-a zecea ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor!
Grădina Terapeutică "Maria", un spațiu special creat pentru pacienții de pe compartimentul psihatrie pediatrică
Asociația Down Activ Moldova va demara Proiectul “Terapie prin teatru, arta și culoare” susținut prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor 2018.
Proiectul se adresează unui grup de 30 de copii cu deficiențe, cu boli cronice sau care se află în curs de recuperare după afecțiuni grave, cu vârste între 5 și 18 ani. Este organizat pe 3 secțiuni – teatru, terapie prin culoare și artă-creativă, fiecare din aceste secțiuni fiind organizată pe ateliere de lucru, care au activitățile centrate pe copii cu dizabilități, susținuți și îndrumați de specialiști, părinți, voluntari, membri ai comunității.
Scopul proiectului este antrenarea copiilor cu dizabilități în activități artistice, de autocunoaștere și dezvoltare personală în vederea integrării și reabilităților psiho-sociale.
Ziua Mondială a Sindromului Down este celebrată în fiecare an pe 21 de martie, p rintr-o competiție sportivă în care copiii cu Sindrom Down fac echipe cu alți copii, dar și cu pompieri, jandarmi sau polițiști. „ Ștafeta Prieteniei – Dezvoltare prin sport” a ajuns în acest an la cea de-a cincea ediție și se bucură de un real succes.
Prin acest demers, organizatorii ne-am propus să schimbăm mentalitatea față de copiii cu probleme în dezvoltare și să crească calitatea vieții pentru integrarea copiilor cu Sindrom Down în școală și societate.
Pentru că în perioada de spitalizare a copiilor și adolescenților care se confruntă cu probleme emoționale și comportamentale sunt importante și terapiile complementare: ludoterapie, artterapie, meloterapie, am acordat o atenție deosebită amenajării spațiului aferent compartimentului de Psihiatrie pediatrică, inaugurat la 1 iunie 2016 cu aleea terapeutică și grădina de plante aromatice.
Invitații speciali au fost câțiva copii talentați, membri ai Asociației Down Activ Moldova care au pus în scenă povestea ” Scufita Rosie”. Ei au transmis tuturor celor prezenți emoția de dincolo de cuvinte, energie lor pozitivă, incantandu-ne cu prestația lor artistică și demonstrând că terapia se face prin teatru, artă.
Ziua la Teatrul pentru Copii și Tineret “Vasilache”
Colegiul Naţional “A.T.Laurian” a pregătit o serie de surprize împreună cu Drama Club şi cu Asociaţia “Down Activ” în cadrul proiectului „Sharing the world: disability and displacement”.
ASOCIAȚIA „DOWN ACTIV” MOLDOVA din România, în parteneriat cu ASOCIAȚIA Ex-Duco laB din Italia, a implementat proiectul ERASMUS+ „EVERYTHING COUNTS !”, proiect ce sa desfășurat în perioada noiembrie 2020 – august 2021, mobilitatea realizându-se în 22-29 iulie 2021, într-o locație minuntă din localitatea Vatra-Dornei.
Proiectul s-a realizat ca o necesitate de a stabili relații sociale, de comunicare, de adaptare și de integrare în diverse grupuri, dar și de a avea un schimb de experiență constructivă cu alte organizații.
Am implementat activități artistice, de autocunoaștere și dezvoltare personală, care au fost și elementele de bază ale activităților proiectelor, în vederea integrării și reabilitării psiho-sociale. Am folosit metode non-formale care au promovat ideea de a vedea în acești tineri abilitati și nu DIZabilitatea.
Scopul principal a fost creșterea șanselor de integrare în societatea celor 16 tineri cu dizabilități.
ACREDITARE 2021 - 2027
ASOCIATIA DOWN ACTIV MOLDOVA , cu sediul în Botoșani, județ Botosani, reprezentată de DAN THEODOR PĂLIMARIU, președinte, a obținut Acreditarea Erasmus pentru a derula proiecte de mobilitate Erasmus+ în domeniul Tineretului.
Acreditarea a fost obținută ca urmare a candidaturii depuse de Asociația Down Activ Moldova în cadrul Apelului European pentru proiecte de acreditare Erasmus în domeniul tineretului 2020.
Perioada de valabilitate a Acreditării este 15.04.2022 – 31.12.2027.
Lista candidaturilor aprobate este disponibila pe site-ul Programului Erasmus+ aici
6. Finalizare proiect „DOWN THE MASK” din primul an de acreditare
Proiectul cu titlul „DOWN THE MASK”, număr 2022-1-RO01-KA151-YOU-000061294, din primul acreditării cu numărul 2020-1-RO01-KA150-YOU-095907, finanțat prin Programul Erasmus+ al Uniunii Europene, în domeniul tineretului Acțiunea Cheie 1, Proiecte cu acreditarea a ajuns la final.
Scopul proiectului a fost creșterea șanselor de integrare în societate a tinerilor cu dizabilități intelectuale prin crearea metodelor de dezvoltare personală și a creșterii abilităților de viață independentă.
Obiectivele proiectului au fost:
Crearea de oportunități și a unui cadru optim care să favorizeze socializarea și dezvoltarea abilităților necesare integrării în societate a tinerilor cu dizabilități intelectuale.
Dezvoltarea continuă a aptitudinilor și competențelor, urmărind dezvoltarea fizică, psihică și emoțională a proprietarului cu dizabilități intelectuale, contribuind astfel la acceptarea și includerea din partea comunității.
S-a învățat prin joc, descoperire și prin experiență proprie.
Metodele de învățare din cadrul proiectului au fost activ-participative, fiind concepute cu intenția de a oferi participanților experiențe noi, memorabile, prin mijloacele educației non-formale și au urmărit dezvoltarea: motricității fine, motricității grosiere și dezvoltarea socio-emoțională.