- Down Activ Moldova -
Proiecte
"COMOARA DIN MINE"
Proiect educational derulat in perioada octombrie 2015 – iunie 2016 si este realizat in parteneriat cu Scoala Gimnaziala nr.13 Botosani si Liceul de Arta “Stefan Luchian” Botosani. Proiectul are ca beneficiari directi elevi din invatamantul preuniversitar din scolile participante si ca beneficiari indirecti celelalte categorii de resurse umane implicate in activitatea educativa: parinti, profesori, comunitatea locala. Scopul proiectului este dezvoltarea la elevi a unui comportament responsabil care sa demonstreze ca apreciaza diversitatea si diferentele intre persoane, ca promoveaza toleranta in actiuni, prin valorizarea copiilor cu cerinte educative speciale.
"PRIETENIA UN DAR DE PRET"-
Proiect educational desfasurat in luna iunie 2016 si realizat in parteneriat cu Asociatia copiilor si tinerilor cu C.E.S “Impreuna vom reusi” Botosani si Scoala Gimnaziala nr.16 “ Sfanta Maria” Botosani. Proiectul vizeza importanta prieteniei si cultivarea sentimentului de prietenie in randul copiilor, stimularea respectului de sine si fata de ceilalti, implicarea parintilor in actiuni comune in vederea colaborarii si sprijinirii reciproce si educarea gustului estetic.
„SPORTUL MODELEAZĂ VIEŢILE PERSOANELOR CU DIZABILITĂŢI INTELECTUALE”
proiect naţional implementat de Fundaţia Special Olympics România în parteneriat cu Asociația Down Activ Moldova, având ca scop creşterea importanţei antrenamentelor sportive constante, a implicării părinţilor şi specialiştilor în îmbunătăţirea stării de sănătate şi creşterea progresivă a calităţii vieţii tinerilor cu Sindrom Down.
„PROIECTUL MICUL BRUTAR”
realizat de Auchan în parteneriat cu Asociatia Down Activ Moldova, are ca scop : formarea
deprinderii de lucru în echipă; stimularea interesului pentru cunoaștere și autocunoaștere; creșterea stimei de sine; dezvoltarea unor deprinderi motrice.
"TERAPIE PRIN TEATRU, ARTA SI CULOARE"
Proiect desfasurat in perioada decembrie 2018 – august 2019, sustinut de FUNDATIA PENTRU COMUNITATE prin programul MOL PENTRU SANATATEA COPIILOR 2018. Scopul proiectului este antrenarea copiilor cu dizabilitati in activitati artistice, de autocunoastere si dezvoltare personala in vederea integrarii si reabilitarii psiho-sociale.
”ȘTAFETA PRIETENIEI”
Concursul anual “Dezvoltare prin sport” desfășurat în data de 21 de martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down – având ca parteneri Direcția Județeană pentru
Sport și Tineret Botoșani, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, Poliția Locală Botoșani, Filiala Crucea Roșie Botoșani, Colegiului Medicilor Dentisti Botoșani, Special Olympics România.
"ANGAJAŢI,NU ASISTAŢI !"
Proiectul își propune să găsească și să implementeze soluții sustenabile pentru creșterea angajabilității persoanelor cu Sindrom Down de pe teritoriul României. Finanțat în cadrul proiectului SHIFT+Vieti – www.shiftvieti.ro, este implementat începând cu noiembrie 2019, în 12 orașe din România.
În cadrul proiectului, 120 de persoane cu Sindrom Down(SD) învață cum să își caute un loc de muncă, cum să comunice cu posibilii angajatorii, cum să se prezinte la interviul de angajare, cum să se integreze la noul loc de muncă, cum să relaționeze cu managerii și colegii. De asemenea, aceste persoane vor fi pregătite și vor beneficia de oportunitatea de a participa la stagii de practică/internship, unde să experimenteze și să învețe sarcini de lucru.
Vor fi organizate 12 workshop-uri locale, câte unul în fiecare dintre orașele în care se implementează proiectul. În cadrul workshop-urilor locale vor participa 200 de aparținători ai persoanelor cu Sindrom Down, specialiști de la ONG-uri/autorități, reprezentanți ai angajatorilor; cu toții trebuie să fie pregătiți să susțină eforturile de angajare ale persoanelor cu Sindrom Down din comunitățile lor și incluziunea lor socială.
De asemenea, Special Olympics România va organiza Forumul Național “Angajați, NU Asistați!” (conferință și workshopuri) adresat persoanelor cu Sindrom Down, aparținătorilor, specialiștilor și reprezentanților angajatorilor (manageri HR, ONG, etc). În cadrul unor prezentări la sediul companiilor, reprezentanții angajatorilor vor fi pregătiți pentru a include persoane cu SD în rândurile angajaților.
Proiectul creează și instrumente care să poată fi accesate și în mediul on-line. În acest sens, site-ul proiectului va include, pe lângă primul Ghid pentru angajarea persoanelor cu Sindrom Down, și profilurile tinerilor cu SD în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, date fiind constrângerile impuse de pandemia COVID-19 în anul 2020, cele mai multe activități se vor desfășura online.
Special Olympics România va organiza aceste activități cu sprijinul organizațiilor neguvernamentale din țară, care vor recruta tineri cu SD și familiile lor, vor invita și alți participanți la workshop-urile locale online, vor susține tinerii cu SD să își pregătească CV-uri / profiluri, vor explora în plan local oportunități de vizită / practică / internship / loc de muncă pentru persoanele cu SD și vor participa la Forumul Național.
”TOTUL CONTEAZĂ !”
ERASMUS+ – Proiectul s-a realizat ca o necesitate de a îmbunătăți relațiile sociale, de comunicare, adaptare și integrare în diverse grupuri dar și de a avea un schimb de experiență constructiv cu alte organizații.
Nevoia de apartenență la un grup, nevoia de stimă de sine și respect față de ceilalți este prezentă pregnant și la aceste persoane care au nevoie să fie educate și sprijinite pentru a face față provocărilor de tot felul din partea membrilor comunității de care aparțin. Încurajându-i să se exprime și arătându-le cum să facă acest lucru, descoperind la ei acele abilități artistice pe care le are fiecare și valorificându-le vom face mai ușor modul lor de integrare în societate și în același timp și societatea va putea să-i accepte fără rezerve.
Am implementat activități artistice, de autocunoaștere și dezvoltare personală, care au fost si elementele de baza ale activităților proiectului, în vederea integrării și reabilitării psiho-sociale. Am folosit metode non-formale care au promovat ideea de a vedea in acesti tineri abilitate si nu DIZabilitatea.
Scopul principal a fost creșterea șanselor de integrare în societate a tinerilor cu dizabilități intelectuale.
Eveniment celebrare proiecte Mobilități Tineret – 10.12.2021
Evenimentul are drept scop celebrarea proiectelor din domeniul Mobilităților Tineret care au reușit să desfășoare activități, fie în format fizic, fie în format online, într-o perioadă provocatoare precum cea cauzată de pandemie Covid.
”CENTRU RESPIRO DOWN ACTIV”
POVESTE DE CRĂCIUN
Gazda noastră Asociația “Artă și Suflet”, a prezentat magia locului: “Căsuța dorului”, “Cuibul artiștilor”, “Turnul lui Făt-Frumos”…Din fiecare colțișor, se nasc povești. Fiecare obiect a cunoscut “frământarea” unui artist, care i-a dat viață pentru ca noi să îl putem admira.
S-au întâlnit trei asociații, dar mai presus de toate s-au întâlnit oameni.
Beneficiarii Asociației Down Activ Moldova, au fost protagoniștii unor ateliere în care abilitățile manuale, creativitatea și bucuria sărbătorilor s-au împletit în mici creații artistice de suflet și de agățat în brad.
Atelierele, oferite atât copiiilor cât și părinților lor, au fost propuse de Asociația “Conexiuni”, care a decis să ne unim abilitățile, cunoștințele, emoțiile, în activități care să facă persoanele vulnerabile (cum sunt persoanele cu dizabilități) să se simtă văzute, auzite și promovate.
Credem cu tărie în puterea poveștilor, în capacitatea lor de a le transmite copiilor lucruri frumoase, de a-i ajuta să învingă temeri, de a le dezvolta imaginația și de a-i ajuta să înțeleagă mai bine lucrurile care îi înconjoară. Până la urmă copilaria ar trebui să fie o perioadă plină de povești frumoase rostite cu dragoste de părinți și descoperite cu drag de copii, iar uneori mi se pare că în agitația vieții uităm de asta și pierdem puțin din farmecul acela aparte al poveștilor care ar trebui să facă parte din viața oricărui copil.
A fost miracol.
Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale
ASOCIATIA DOWN ACTIV MOLDOVA , cu sediul în Botoșani, județ Botosani, reprezentată de DAN THEODOR PĂLIMARIU, președinte, a obținut Acreditarea Erasmus pentru a derula proiecte de mobilitate Erasmus+ în domeniul Tineretului.
Acreditarea a fost obținută ca urmare a candidaturii depuse de Asociația Down Activ Moldova în cadrul Apelului European pentru proiecte de acreditare Erasmus în domeniul tineretului 2020.
Perioada de valabilitate a Acreditării este 15.04.2022 – 31.12.2027.
Lista candidaturilor aprobate este disponibila pe site-ul Programului Erasmus+ aici
POVESTEA UNEI ADEVĂRATE AVENTURI
În anul poveștilor v-am spus despre aventura unui grup de prieteni – români, letoni, maghiari și greci – un grup de tineri speciali, frumoși, activi și dornici de comunicare. Au legat sau strânsă prietenie, au râs, s-au distrat, au învățat multe lucruri împreună și i-au învățat pe cei din jur ce înseamnă toleranța, dragostea, iertarea, ce înseamnă să fii bun și cu sufletul curat.
Au fost cu adevărat factor dinamic și important de schimbare pentru toți cei din jurul lor, pentru toți cei care să-mi întâlnesc sau i-au cunoscut din fotografii, filme sau poveștile spuse mai departe.
Povestea lor, este scrisă aici , în vorbe și în imaginile făcute de ei, prin tehnica linogravurii.
Trei mobilități, patru țări – Letonia, Ungaria și Grecia – care au fost alături de România și de Asociația Down Activ Moldova în marea poveste a prieteniei și a cooperării internaționale.
Și a fost primul an de acreditare Erasmus+!