- Down Activ Moldova -

Proiecte

"COMOARA DIN MINE"

Proiect educational derulat in perioada octombrie 2015 – iunie 2016 si este realizat in parteneriat cu Scoala Gimnaziala nr.13 Botosani si Liceul de Arta “Stefan Luchian” Botosani. Proiectul are ca beneficiari directi elevi din invatamantul preuniversitar din scolile participante si ca beneficiari indirecti celelalte categorii de resurse umane implicate in activitatea educativa: parinti, profesori, comunitatea locala. Scopul proiectului este dezvoltarea la elevi a unui comportament responsabil care sa demonstreze ca apreciaza diversitatea si diferentele intre persoane, ca promoveaza toleranta in actiuni, prin valorizarea copiilor cu cerinte educative speciale.

"PRIETENIA UN DAR DE PRET"-

Proiect educational desfasurat in luna iunie 2016 si realizat in parteneriat cu Asociatia copiilor si tinerilor cu C.E.S “Impreuna vom reusi” Botosani si Scoala Gimnaziala nr.16 “ Sfanta Maria” Botosani. Proiectul vizeza importanta prieteniei si cultivarea sentimentului de prietenie in randul copiilor, stimularea respectului de sine si fata de ceilalti, implicarea parintilor in actiuni comune in vederea colaborarii si sprijinirii reciproce si educarea gustului estetic.

„SPORTUL MODELEAZĂ VIEŢILE PERSOANELOR CU DIZABILITĂŢI INTELECTUALE”

proiect naţional implementat de Fundaţia Special Olympics România în parteneriat cu Asociația Down Activ Moldova, având ca scop creşterea importanţei antrenamentelor sportive constante, a implicării părinţilor şi specialiştilor   în îmbunătăţirea stării de sănătate şi creşterea progresivă a calităţii vieţii tinerilor cu  Sindrom Down.

„PROIECTUL MICUL BRUTAR”

realizat de Auchan în parteneriat cu Asociatia Down Activ Moldova, are ca scop : formarea

deprinderii de lucru în echipă; stimularea interesului pentru cunoaștere și autocunoaștere; creșterea stimei de sine; dezvoltarea unor deprinderi motrice.

"TERAPIE PRIN TEATRU, ARTA SI CULOARE"

Proiect desfasurat in perioada decembrie 2018 – august 2019, sustinut de FUNDATIA PENTRU COMUNITATE prin programul MOL PENTRU SANATATEA COPIILOR 2018. Scopul proiectului este antrenarea copiilor cu dizabilitati in activitati artistice, de autocunoastere si dezvoltare personala in vederea integrarii si reabilitarii psiho-sociale.

”ȘTAFETA PRIETENIEI”

Concursul anual “Dezvoltare prin sport”  desfășurat în data de 21 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down – având ca parteneri Direcţia Județeană pentru

Sport și Tineret Botoşani, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al judeţului Botoşani, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, Poliția Locală Botoșani, Filiala  Crucea  Roşie  Botoşani, Colegiului  Medicilor  Dentisti  Botoşani, Special Olympics România.

"ANGAJAŢI,NU ASISTAŢI !"

Proiectul își propune să găsească și să implementeze soluții sustenabile pentru creșterea angajabilității persoanelor cu Sindrom Down de pe teritoriul României. Finanțat în cadrul proiectului SHIFT+Vieti – www.shiftvieti.ro, este implementat începând cu noiembrie 2019, în 12 orașe din România.

În cadrul proiectului, 120 de persoane cu Sindrom Down(SD) învață cum să își caute un loc de muncă, cum să comunice cu posibilii angajatorii, cum să se prezinte la interviul de angajare, cum să se integreze la noul loc de muncă, cum să relaționeze cu managerii și colegii. De asemenea, aceste persoane vor fi pregătite și vor beneficia de oportunitatea de a participa la stagii de practică/internship, unde să experimenteze și să învețe sarcini de lucru.

Vor fi organizate 12 workshop-uri locale, câte unul în fiecare dintre orașele în care se implementează proiectul. În cadrul workshop-urilor locale vor participa 200 de aparținători ai persoanelor cu Sindrom Down, specialiști de la ONG-uri/autorități, reprezentanți ai angajatorilor; cu toții trebuie să fie pregătiți să susțină eforturile de angajare ale persoanelor cu Sindrom Down din comunitățile lor și incluziunea lor socială.

De asemenea, Special Olympics România va organiza Forumul Național “Angajați, NU Asistați!” (conferință și workshopuri) adresat persoanelor cu Sindrom Down, aparținătorilor, specialiștilor și reprezentanților angajatorilor (manageri HR, ONG, etc). În cadrul unor prezentări la sediul companiilor, reprezentanții angajatorilor vor fi pregătiți pentru a include persoane cu SD în rândurile angajaților.

Proiectul creează și instrumente care să poată fi accesate și în mediul on-line. În acest sens, site-ul proiectului va include, pe lângă primul Ghid pentru angajarea persoanelor cu Sindrom Down, și profilurile tinerilor cu SD în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, date fiind constrângerile impuse de pandemia COVID-19 în anul 2020, cele mai multe activități se vor desfășura online.

Special Olympics România va organiza aceste activități cu sprijinul organizațiilor neguvernamentale din țară, care vor recruta tineri cu SD și familiile lor, vor invita și alți participanți la workshop-urile locale online, vor susține tinerii cu SD să își pregătească CV-uri / profiluri, vor explora în plan local oportunități de vizită / practică / internship / loc de muncă pentru persoanele cu SD și vor participa la Forumul Național.

”TOTUL CONTEAZĂ !”

ERASMUS+ – Proiectul s-a realizat ca o necesitate de a îmbunătăți relațiile sociale, de comunicare, adaptare și integrare în diverse grupuri dar și de a avea un schimb de experiență constructiv cu alte organizații.

Nevoia de apartenență la un grup, nevoia de stimă de sine și respect față de ceilalți este prezentă pregnant și la aceste persoane care au nevoie să fie educate și sprijinite pentru a face față provocărilor de tot felul din partea membrilor comunității de care aparțin. Încurajându-i să se exprime și arătându-le cum să facă acest lucru, descoperind la ei acele abilități artistice pe care le are fiecare și valorificându-le vom face mai ușor modul lor de integrare în societate și în același timp și societatea va putea să-i accepte fără rezerve.

Am implementat activități artistice, de autocunoaștere și dezvoltare personală, care au fost si elementele de baza ale activităților proiectului, în vederea integrării și reabilitării psiho-sociale. Am folosit metode non-formale care au promovat ideea de a vedea in acesti tineri abilitate si nu DIZabilitatea.

Scopul principal a fost creșterea șanselor de integrare în societate a tinerilor cu dizabilități intelectuale.

Eveniment celebrare proiecte Mobilități Tineret – 10.12.2021

Evenimentul are drept scop celebrarea proiectelelor din domeniul Mobilități Tineret care au reușit să desfășoare activități, fie în format fizic, fie în format online, într-o perioadă provocatoare precum cea cauzată de pandemia Covid.
https://padlet.com/erasmusplus_ro/x9n8fhvbkg1lvchq
 

”CENTRU RESPIRO DOWN ACTIV”

Proiect accesat prin GAL VALEA SIRETULUI DE SUS . Asociaţia a demarat construcţia unui centru respiro absolut necesar tinerilor cu dizabilităţi şi familiilor lor. Acest centru reprezintă o alternativă viabilă pentru asistenţii personali, maternali în vederea oferirii acelui răgaz necesar refacerii fizice şi psihice pentru continuarea îngrijirii persoanei aflate în întreţinere.

Un centru respiro uşurează temporar misiunea familiei, asigurând sprijin şi asistenţă planificată în scopul menţinerii şi dezvoltării abilităţilor de viaţă independentă, serviciilor de acompaniament social, consiliere şi sprijin pentru integrare-reintegrare socială. Altfel spus, centru respiro oferă pe termen scurt un moment de repaus părinţilor, iar beneficiarii direcţi (tinerii şi adulţii cu dizabilităţi care se află în diferite situaţii dificile de viaţă, în imposibilitatea de a se îngriji şi care au nevoie de suport) au la dispoziţie servicii complexe de tipul găzduire şi masă, terapie ocupaţională, consiliere psiho-socială dar şi activităţi de petrecere a timpului liber, drumeţii şi alte activităţi de stimulare psiho-motorii. Scopul serviciului social cu cazare, Centru de tip respiro pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, este de a asigura găzduire, îngrijire personală, hrană, îngrijire medicală primară, recuperare şi reabilitare funcţională, activităţi de petrecere a timpului liber, asistenţă socială şi psihologică, pe o perioadă determinată de timp, persoanelor adulte cu dizabilităţi, aflate în imposibilitatea de a-şi asigura în mod autonom activităţile instrumentale şi de bază a vieţii de zi cu zi.

POVESTE DE CRĂCIUN

Gazda noastră Asociația “Artă și Suflet”, a prezentat magia locului: “Căsuța dorului”, “Cuibul artiștilor”, “Turnul lui Făt-Frumos”…Din fiecare colțișor, se nasc povești. Fiecare obiect a cunoscut “frământarea” unui artist, care i-a dat viață pentru ca noi să îl putem admira.
S-au întâlnit trei asociații, dar mai presus de toate s-au întâlnit oameni.
Beneficiarii Asociației Down Activ Moldova,  au fost protagoniștii unor ateliere în care abilitățile manuale, creativitatea și bucuria sărbătorilor s-au împletit în mici creații artistice de suflet și de agățat în brad.
Atelierele, oferite atât copiiilor cât și părinților lor, au fost propuse de Asociația “Conexiuni”,  care a decis să ne unim abilitățile, cunoștințele, emoțiile, în activități care să facă persoanele vulnerabile (cum sunt persoanele cu dizabilități) să se simtă văzute, auzite și promovate.
Credem cu tărie în puterea poveștilor, în capacitatea lor de a le transmite copiilor lucruri frumoase, de a-i ajuta să învingă temeri, de a le dezvolta imaginația și de a-i ajuta să înțeleagă mai bine lucrurile care îi înconjoară. Până la urmă copilaria ar trebui să fie o perioadă plină de povești frumoase rostite cu dragoste de părinți și descoperite cu drag de copii, iar uneori mi se pare că în agitația vieții uităm de asta și pierdem puțin din farmecul acela aparte al poveștilor care ar trebui să facă parte din viața oricărui copil.
A fost miracol.